Welke maat CrossFit handschoenen heb je nodig?

Gepubliceerd op: 1 mei 2024

Wanneer je begint met CrossFit, zal snel blijken dat de juiste uitrusting essentieel is voor een effectieve training. CrossFit handschoenen zijn geen uitzondering. Ze beschermen je handen tijdens intensieve work-outs zoals pull-ups of kettlebell oefeningen. Een goed passende handschoen zorgt niet alleen voor comfort, maar ook voor de nodige grip en veiligheid. Het kiezen van de juiste maat is cruciaal; een te kleine handschoen kan de bloedsomloop beperken, terwijl een te grote handschoen kan leiden tot verschuiven en zelfs blaren.

Voor het vinden van de perfecte maat kun je het beste je handomtrek meten net onder de knokkels, zonder je duim mee te rekenen. De meeste merken, zoals RX Pursuit, bieden een maattabel waar je jouw meting kunt vergelijken met de beschikbare maten. Zorg ervoor dat je handschoenen kiest die strak genoeg zitten om niet te bewegen tijdens je work-outs, maar ook niet zo strak dat ze oncomfortabel zijn.

Materialen en duurzaamheid

De materiaalkeuze van CrossFit handschoenen heeft een grote invloed op zowel comfort als duurzaamheid. Leer is een populaire keuze vanwege de duurzaamheid en de natuurlijke grip die het biedt. Synthetische materialen zoals neopreen of siliconen bieden vaak meer ademend vermogen en flexibiliteit. Het is belangrijk om een materiaal te kiezen dat zowel steun biedt als ademt, vooral tijdens lange of intensieve work-outs.

Bij het selecteren van de juiste CrossFit handschoenen moet ook rekening worden gehouden met de kwaliteit van de afwerking. Naden moeten sterk en goed afgewerkt zijn om vroegtijdige slijtage te voorkomen. Hoogwaardige handschoenen zijn misschien een grotere investering, maar ze gaan langer mee en bieden betere ondersteuning tijdens je trainingen.

Grip en bescherming

Een van de voornaamste functies van CrossFit handschoenen is het bieden van grip. Dit is vooral belangrijk bij oefeningen zoals deadlifts of snatches waar een goede grip essentieel is voor de uitvoering en veiligheid. De handschoenen moeten een antislipoppervlak hebben dat helpt bij het vasthouden van stangen en andere apparatuur.

Daarnaast is bescherming een belangrijke factor. De handschoenen moeten dik genoeg zijn om de handen te beschermen tegen blaren en eelt, maar niet zo dik dat ze de bewegingsvrijheid beperken. Dit evenwicht vinden is cruciaal voor effectieve CrossFit handschoenen.

Pasvorm en comfort

Comfort is net zo belangrijk als de maat. Een goede CrossFit handschoen moet comfortabel zitten en mag geen irritatie veroorzaken tijdens de training. Let op de plaatsing van eventuele naden en zorg ervoor dat deze niet over de knokkels of andere gevoelige delen van je hand lopen.

Een goede pasvorm betekent ook dat de handschoenen flexibel genoeg zijn om alle natuurlijke bewegingen van je handen toe te staan zonder weerstand. Ze moeten aanvoelen als een tweede huid, zodat je bijna vergeet dat je ze draagt tijdens de training.

Stijlen en personalisatie

CrossFit handschoenen komen in verschillende stijlen en kleuren, wat betekent dat je niet hoeft in te leveren op persoonlijke voorkeur. Sommige modellen hebben extra polsondersteuning voor oefeningen die meer van je polsen vergen. Anderen hebben open vingers voor betere ventilatie en flexibiliteit.

Het personaliseren van je handschoenen kan ook motiverend werken. Veel merken bieden de mogelijkheid om kleuren of zelfs patronen te kiezen, zodat je je uitrusting kunt afstemmen op je persoonlijke stijl of de kleuren van je CrossFit box.

Onderhoud en hygiëne

Goed onderhoud van je CrossFit handschoenen is essentieel om hun levensduur te verlengen. Na elk gebruik moet je ze goed laten luchten om zweet en vocht te laten verdampen. Volg de wasinstructies van de fabrikant zorgvuldig; sommige handschoenen kunnen in de machine gewassen worden, terwijl andere met de hand gereinigd moeten worden.

Zorg er ook voor dat je handschoenen volledig droog zijn voordat je ze opbergt. Dit helpt niet alleen bij het behouden van de vorm en kwaliteit, maar voorkomt ook de groei van bacteriën en schimmel, wat kan leiden tot onaangename geuren.

Veelgestelde vragen en tips

Bij het kiezen van CrossFit handschoenen kunnen vaak vragen opkomen over de beste maat, stijl of het juiste gebruik. Het is handig om ervaringen en tips van andere CrossFitters te lezen of te vragen in je lokale box. Veelgebruikte tips zijn bijvoorbeeld het uitproberen van verschillende maten en stijlen voordat je een definitieve keuze maakt.

Een ander nuttig advies is het investeren in meerdere paren handschoenen als je vaak traint. Dit geeft je de mogelijkheid om handschoenen af te wisselen zodat ze kunnen luchten en drogen, wat bijdraagt aan een betere hygiëne en duurzaamheid.

De juiste maat

Het kiezen van de juiste maat CrossFit handschoenen is een combinatie van het begrijpen van je eigen behoeften en het kennen van de opties die beschikbaar zijn. Door aandacht te besteden aan maat, materiaal, grip, comfort en stijl, kun je een paar handschoenen vinden dat je helpt om je prestaties te verbeteren en je handen te beschermen. Met de juiste handschoenen ben je klaar voor elke uitdaging die CrossFit je biedt.

Meer lezen?