Hoe word je weer fit na de vakantie?

Gepubliceerd op: 3 oktober 2023

De vakantie is voorbij en je hebt genoten van het lekkere eten, de drankjes en het relaxen. Maar nu merk je dat je broek wat strakker zit, je conditie achteruit is gegaan en je energielevel lager is. Hoe kun je weer fit worden na de vakantie? In deze blog geven de personal trainers van Kaizen Gym uit Aalsmeer je een aantal tips om je weer goed te voelen in je lijf en je gezonde levensstijl op te pakken.

Tip 1: Stel realistische doelen

Het is belangrijk om niet te streng voor jezelf te zijn en niet te verwachten dat je meteen weer op je oude niveau zit. Je hebt een tijdje minder gesport en gezond gegeten, dus het is logisch dat je wat bent aangekomen of minder fit bent. Stel daarom realistische doelen voor jezelf, zoals een paar kilo afvallen in een paar maanden, of een bepaalde afstand kunnen hardlopen binnen een bepaalde tijd. Zo voorkom je dat je gefrustreerd raakt of opgeeft.

Tip 2: Maak een plan

Om je doelen te bereiken, heb je een plan nodig. Een plan helpt je om structuur aan te brengen in je dagelijkse routine en om gemotiveerd te blijven. Een plan bestaat uit een aantal onderdelen, zoals:

  • Een trainingsschema: hoe vaak, hoe lang en hoe intensief ga je sporten? Kies een sport die je leuk vindt en die past bij je niveau en doel. Varieer ook in je trainingen, zodat je verschillende spiergroepen traint en niet verveeld raakt.
  • Een voedingsschema: wat ga je eten en drinken? Kies voor gezonde en gevarieerde maaltijden die voldoende eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen bevatten. Vermijd zoveel mogelijk bewerkte voedingsmiddelen, suiker, alcohol en frisdrank. Drink ook voldoende water, minimaal 1,5 liter per dag.
  • Een rustschema: hoe zorg je voor voldoende herstel en ontspanning? Zorg voor een goede nachtrust, minimaal 7 uur per nacht. Neem ook af en toe een rustdag tussen je trainingen door, zodat je spieren kunnen herstellen. Doe ook iets leuks of ontspannends, zoals een boek lezen, muziek luisteren of mediteren.

Tip 3: Houd een dagboek bij

Een dagboek kan je helpen om je voortgang bij te houden en om inzicht te krijgen in je gedrag en gewoontes. Schrijf elke dag op wat je hebt gedaan, gegeten en gedronken, hoe je je voelde en wat je hebt bereikt. Zo kun je zien wat goed gaat en wat beter kan. Je kunt ook foto’s maken van jezelf of van je eten, of een app gebruiken om je activiteiten te registreren. Een dagboek kan ook dienen als een bron van motivatie en inspiratie, als je terugkijkt op hoe ver je bent gekomen.

Tip 4: Zoek steun

Je hoeft het niet alleen te doen. Zoek steun bij mensen die jou begrijpen en aanmoedigen, zoals vrienden, familie of lotgenoten. Je kunt samen sporten, recepten uitwisselen of ervaringen delen. Je kunt ook online steun zoeken, bijvoorbeeld op social media of in forums. Het is fijn om te weten dat je niet de enige bent die worstelt met het weer fit worden na de vakantie. Bovendien kun je elkaar tips geven, complimenten geven of elkaar uitdagen.

Tip 5: Beloon jezelf

Je mag trots zijn op elke stap die je zet richting een fittere versie van jezelf. Beloon jezelf daarom regelmatig met iets leuks of lekkers, als een extra stimulans om door te gaan. Je kunt bijvoorbeeld een beloningssysteem bedenken, waarbij je voor elke week dat je je aan je plan houdt iets kleins krijgt, zoals een tijdschrift, een film of een ijsje. En voor elke maand dat je je doel haalt iets groters, zoals een nieuwe outfit, een massage of een dagje uit. Zo maak je het weer fit worden na de vakantie leuker en makkelijker.

Wil je hulp om weer fit te worden? Neem gerust contact met ons op.

Meer lezen?