Hoe hoog moet je BMI zijn voor een maagverkleining?

Gepubliceerd op: 23 mei 2023

Een maagverkleining is een soort operatie die bedoeld is om gewichtsverlies te bevorderen. Het wordt meestal uitgevoerd op mensen met ernstige obesitas die moeite hebben met het verliezen van gewicht door traditionele methoden zoals dieet en lichaamsbeweging. Maar hoe bepaalt men of iemand een goede kandidaat is voor deze operatie? Lees in dit artikel alles wat je moet weten en antwoord op de vraag: hoe hoog moet je BMI zijn voor een maagverkleining?

 

Wat is de Body Mass Index?

De BMI is een maat voor lichaamsvet op basis van uw gewicht en lengte. Het is een algemeen aanvaarde methode om te bepalen of iemand een gezond gewicht heeft, overgewicht heeft, of zwaarlijvig (obees) is.

 

BMI en maagverkleining: hoe hoog moet je BMI zijn voor een maagverkleining?

Voor een maagverkleining is het essentieel om te weten of de BMI van de patiënt in een specifiek bereik ligt. Chirurgen gebruiken de BMI-grens om te bepalen of iemand in aanmerking komt voor een operatie, omdat dit kan helpen om de risico’s en voordelen van de procedure in evenwicht te brengen.

In de meeste gevallen komen patiënten met een BMI van 40 of hoger in aanmerking voor een maagverkleining. Patiënten met een BMI tussen 35 en 39,9 kunnen ook in aanmerking komen, mits ze ook te maken hebben met ernstige gezondheidsproblemen die verband houden met hun gewicht, zoals diabetes type 2 of hoge bloeddruk.

 

Factoren buiten BMI

Hoewel BMI een belangrijk element is, kijken artsen ook naar andere factoren bij het bepalen of een patiënt geschikt is voor een maagverkleining. Deze kunnen zijn:

  • Gezondheidsproblemen gerelateerd aan obesitas
  • Eerdere pogingen om af te vallen via niet-chirurgische methoden
  • Psychologische stabiliteit en bereidheid om levenslange veranderingen in dieet en lichaamsbeweging te ondergaan

Elk van deze factoren is cruciaal om ervoor te zorgen dat de operatie veilig is en de patiënt helpt bij het bereiken van zijn of haar gezondheidsdoelen.

 

Maak een weloverwogen beslissing

Het is essentieel om een weloverwogen beslissing te nemen wanneer u overweegt een maagverkleining te ondergaan. Uw arts kan u helpen de voordelen en risico’s te begrijpen en u adviseren of deze ingreep voor u geschikt is op basis van uw specifieke gezondheidsstatus en BMI.

 

BMI: een cruciale maatstaf voor maagverkleining

Samenvattend, de BMI is een cruciale factor in het bepalen of een maagverkleining de juiste stap is in uw reis naar gewichtsverlies. Maar vergeet niet dat het slechts één stuk van de puzzel is. Andere factoren zoals uw algehele gezondheid, eerdere pogingen tot gewichtsverlies, en uw bereidheid om een nieuwe levensstijl aan te nemen, spelen ook een significante rol. Uw gezondheid is uw grootste rijkdom, dus het is essentieel om een weloverwogen beslissing te nemen en met uw arts te praten voordat u een ingrijpende beslissing zoals een maagverkleining neemt.

Meer lezen?